Me-säätiö tukee järjestöjä tuomaan sekä työn tulokset että sen vaikuttavuuden näkyväksi. Olen viimeiset kuusi kuukautta tukenut erilaisia järjestöjä kävijäseuranta- ja vaikuttavuusteknologian käyttöönotossa ja osallistunut tiiviisti järjestelmän kehittämiseen. Tässä tekstissä nostan esille kuusi minua yllättänyttä ja ilahduttanutta huomioita.
1. Vaikuttavuuden arviointi ei ole salatiedettä
Vaikuttavuuden arviointi kuulostaa välillä rakettitieteeltä. Monilla toimijoilla ei ole aikaa tai riittäviä käsipareja toteuttaa sitä. Loppujen lopuksi on kuitenkin kyse vain siitä, miten toiminnan vaikutusta pystytään arvioimaan, jotta sitä voidaan sekä kehittää entistä paremmaksi että raportoida työn tuloksista eteenpäin esimerkiksi rahoittajille.
2. Oman toiminnan vaikuttavuus kiinnostaa kaikkia
Jokainen kuuden kuukauden aikana tapaamani järjestö miettii, kuinka seurata ja mitata vaikuttavuutta, mitä mittareita käyttää, miten saada tieto luotettavasti kerättyä ja kuinka raportoida se eteenpäin. Yksinkertaiselle, helppokäyttöiselle ja käytännön tarpeisiin kehitetylle työkalulle on siis selvästi kysyntää. Me-säätiön kehittämä teknologia on jo käytössä kymmenissä toimipisteissä sekä säätiön omassa yhteisötalo Meltsissä.
3. Data ei ole mörkö
Tämä on tärkeä oivallus myös henkilökohtaisesti. Data ja mittaaminen eivät ole mörköjä. Data on neutraalia tietoa siitä, mitä on tapahtunut. Tiedosta seuraa keskustelua, oivalluksia ja lopulta päätöksiä ja toimenpiteitä. Toimenpiteiden vaikuttavuutta ja tuloksia voi uteliaisuudella seurata datasta, ja tehdä sen perusteella taas uusia päätöksiä ja kokeiluja.
4. Kehitystyön ytimessä on tiivis vuoropuhelu kumppaneidemme kanssa
Tämä voi olla itsestäänselvyys, mutta muistutan siitä jatkuvasti itseäni. Kumppanimme tuntevat yhteisönsä parhaiten, joten haluamme jatkuvasti oppia paremmin ymmärtämään heidän arkeaan ja sen tarpeita. Saamme jatkuvasti kuulla, mikä vastaanotto järjestelmän uusilla ominaisuuksilla on ollut, minkä perusteella hienosäädämme ominaisuuksia taas eteenpäin.
5. Teknologian käyttöönotto palkitsee, mutta vaatii aluksi pitkää pinnaa
Uuden teknologian käyttöönotto voi tuntua vaivalloiselta ja sen saama vastaanotto saattaa jännittää – ihan ymmärrettävästi. Uudet tavat vaativat aluksi hieman työtä ja toistoja. Mutta ai että, kun yhtenä päivänä huomaat, kuinka tekemäsi työ on pitkällä tähtäimellä tehnyt elämästä helpompaa ja toiminnastanne entistä vaikuttavampaa.
6. Ihmiset ilahtuvat, kun heitä, heidän kokemuksiaan ja tarpeitaan kuullaan
Sekä minä että oikeastaan jokainen kumppanimme on pohtinut anonymiteettiä ja sitä haluavatko ihmiset jakaa tietoja itsestään toimintaan osallistuessaan. Positiivinen oppi on ollut, että ihmiset aidosti ilahtuvat, kun heitä, heidän kokemuksiaan ja tarpeitaan halutaan kuulla. Parempi käsitys siitä, keitä toimintaan osallistuu auttaa kehittämään ja suunnittelemaan toimintaa yhteisön tarpeiden mukaan ja varmistamaan, että eniten toimintaa tarvitsevat varmasti tavoitetaan. Voin myös ylpeänä sanoa, että tietosuoja- ja tietoturvapuoleen on panostettu täysillä järjestelmäkehityksen alkumetreistä lähtien.
Tule tekemään merkityksellistä työtä kanssani!
Olen ylpeä, että saan olla tukemassa organisaatioita tärkeässä työssään ja saan oppia kumppaneiltamme joka päivä. Huomaan, että toiminnan mittaaminen on kolmannella sektorilla kuuma peruna, ja odotan innolla, että pääsen tekemään työtä yhä laajemman kumppanijoukon ja tiimin kanssa – myös kansainvälisesti.
Kasvamme ja kehitymme kovaa vauhtia. Tuntuuko siltä, että voisit olla sopiva tyyppi meidän porukkaan? Pidä silmällä avoimia rekryjämme esimerkiksi LinkedInissä ja verkkosivullamme, tai jätä meille avoin hakemus sähköpostitse: careers@mesaatio.fi